ERICA JOHANSSON

Vinpocherad sjötunga med vit sparris och vitvinsås

Ingredienser 4 personer:

Sjötunga:
2 st flådda sjötungor
2 dl vitvin
1 dl fiskbuljong
1 bit fänkål
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Skal av ½ citron
30 g smör

Sparris:
4 st vita sparrisar AAA
1 gul lök
1 vitlök
1 dl vitvin
30 g smör

Sås:
Avsilad buljong från pocheringen
3 dl grädde
30 g smör
1 msk citronsaft
Hackad dill

Tillbehör:
Kokt färskpotatis och citron

Beredning:

Häll upp vin, buljong och smör i en metallform. Lägg i sjötungan. Hacka lök, vitlök och fänkål och strössla över fisken. Salta lätt på fisken. På med ett lock och placera formen över värmen. Pochera sjötungan i ca 10 minuter. Bena ur den och sila av av buljongen ner i en kastrull. Slå på grädde och smör och koka ihop såsen ordentligt. Smaka av såsen med citronsaft, salt och mald svartpeppar. Tillsätt hackad dill.

Skala och skiva sparrisen. Hacka lök och fräs lök med skivor av sparrisen i smör. Tillsätt vinet, salt och peppar. Sjud under lock i ca 4 minuter.

Placera filéerna på ett varmt fat. Skeda över sparrisskivor på fisken. Slå såsen över fisk och sparris. Toppa med hackad dill. Servera med nykokt potatis och citron.