Om oss

” Låt oss göra din kulinariska upplevelse till ett minne för livet.”

Välkommen till familjen Thörnström. Låt oss göra din kulinariska upplevelse till ett minne för livet. Tillsammans har vi ett halvt sekels erfarenhet av att skämma bort våra gäster med mänsklig värme, den godaste maten och perfekta anrättningar med tillhörande drycker. Allt från egen kvarterskrog och stjärnrestaurang till firmafester, Nobelmiddagar och prinsessbröllop. Alltid med högsta kvalitet, bästa service och med det där lilla extra som gör din upplevelse oförglömlig.

Vad får det lov att vara?

Maten lagar vi från grunden, då vi förädlar lokala råvaror till klassiska men samtidigt innovativa måltider. Köket finns på Thörnströms Privata Rum vid Kronhusbodarna där vi också har plats för 60 sittande gäster. Är du ett mindre sällskap kan vi husera dig på Studio Thörnströms på Viktoriagatan. Har du en egen matsal går det också bra. Vi har stor vana att sköta catering av alla storlekar, från Lady och Lufsen till Volvo Ocean Race, där vi kan hjälpa dig med precis allt du behöver för att din bjudning ska bli alldeles underbar.

Matlagningskvällar, workshops och mycket mer

Du har säkert hört talas om våra avhämtningsmenyer som vi erbjuder varje helg. Eller våra fredagsluncher på Thörnströms Privata Rum som kan fås som en- eller trerätters. Vi arrangerar även matlagningskvällar och workshops i olika kulinariska teman. Dessutom säljer vi många av våra egna produkter som äppelmust, senap, olika glacer och marinader, handdukar, förkläden, osv.

Håkan Thörnström

KOCK OCH KRÖGARE

Jag insåg redan vid 12 års ålder att det var köksvägen som gällde för mig. Så här lite drygt 40 år senare ångrar jag inte en dag mitt yrkesval.

Mycket hårt arbete i kombination med att göra det man älskar har givit mig så mycket tillbaka. Kollegor som blivit vänner för livet, resor till hela världen, glädjen att se nöjda gäster och en omfattande tävlingserfarenhet inom gastronomin. På resans gång har jag fått många hedersuppdrag såsom ansvarig för Nobelmiddagen, ansvarig för ett flertal middagar åt vårt kungahus, juryuppdrag i nationella och internationella små och stora matlagningstävlingar. Mitt liv som kock har varit oerhört berikande och givande. Tänk att dag ut och dag in få göra det man älskar….på betald arbetstid 😉

Det har blivit en hel del nationell tv genom åren. Matlagningsprogram, matlagningstävlingar och andra program med matlagning i focus.

Listan på utmärkelser har blivit lång. Den finaste av dem alla är nog ändå stjärnan i Michelinguiden som vi fick 2011 och behållit sedan dess. Ända tills nu 2021 när vi själva valt att stänga Thörnströms kök. För alla andra viktiga händelser i gastronomiska karriär se mitt CV » Det finns inte plats att skriva om dem här.

Mitt viktigaste ledord i branschen: Proper cooking!

Anne Thörnström

VD, ENTREPRENÖR OCH KREATÖR

Formar, skapar och driver fram nya idéer med våra restauranger. Självklart en fot i kök och matsal – hjärtat i allt.

Ambitionen och intresset för mat, dryck och service startade tidigt. Vid 13 års ålder fick jag mitt första jobb på Hönös första pizzeria. Självklara gymnasievalet var Ester Mosessons Gymnasium. Som utbildad kock blev första jobbet på Henriksbergs Kajutor i Göteborg där jag lagade allt från gedigen husmanskost till Sjötunga Walewska, en mycket lärorik tid.  Dessvärre fick jag problem med händerna och kunde inte arbeta kvar i kök.

Vägen inom restaurang fortsatte dock med studier. Därefter till Sjömagasinet, efter en oplanerad intervju med Leif Mannerström, Lars Ahlström och Ulf Wagner, där matsal och kontorsarbete blev nästa utmaning. Vidare till Fiskekrogen som marknadschef.

Utöver passionen för mat, dryck och värdskap har jag ytterligare en passion och det är skidåkning. Det förde mig till Aspen, Colorado där fick jag några härliga år med bästa skidåkningen och där jag återupptog matlagningen och arbetade som privatkock för celebra gäster. Det är i köket det händer, coolt att få laga mat och efter middagen tända cigaretten åt Jack Nicolson: –”Thanks chef!”  ”You´re welcome Jack!” Finns många anekdoter….

Väl tillbaka i Göteborg fick jag en fin tid på Hos Pelle där jag var restaurangchef och fick möjlighet att utveckla vinkunskap.

När jag träffat Håkan fanns det ett ganska naturligt steg att arbeta tillsammans. Att utveckla Thörnströms kök vidare till vad det varit under våra 24 år och under tiden etablera Privata Rum och Studio Thörnström.

Så länge lust och passion finns för mat, dryck, njutning, värdskap och att få driva fram idéer så kommer jag att fortsätta min väg inom restaurang.

Thörnströms Köks Bok

På Valborgsmässoafton 1997 öppnade Thörnströms Kök i Göteborg. Ett kvarts sekel senare stängde restaurangen. Det här är historien om en fine dining-restaurang som givit tusentals människor kulinariska högtidsstunder och minnen för livet. Den berättar om vad som krävs att vara en av landets, kanske världens, bästa restauranger.

Under tre decennier får vi följa det hårda, men passionerade arbetet bakom scenen på en stjärnkrog där Anne och Håkan Thörnström alltid ville ge det där lilla extra till alla sina gäster. Vi får lära oss hur kalvbrässen blev en favorit, hur många av dagens stjärnkockar tog sina första steg på Thörnströms Kök och varför svenska ostron är veritabla rådjur.

Boken innehåller också recept från Håkan och de kökschefer som skapat oförglömliga menyer under årens lopp. Läs boken, minns tider som flytt och låt dig inspireras i ditt eget kök.