EMMA ANDERSSON

Grillade lammracks med sydfranska grönsaker, vitlöksstompad persiljepotatis och rödvinsås

Ingredienser 4 personer:

Lamm:

2 st lammracks
1 msk olivolja
1 tsk hackad vitlök
1 tsk hackad timjan
Salt och svartpeppar

Sydfranska grönsaker:
Zucchini
Lök
Paprika
Vitlök
Tomat
Aubergine
Olivolja
Citron
Färsk timjan
Salt och svartpeppar

Vitlöksstompad persiljepotatis:

500 g kokt potatis (mjölig)
4 st vitlöksklyftor
1 kn persilja
2 dl grädde
50 g smör
Salt och svartpeppar

Rödvinsås:
1 bit morot
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
Persiljestjälkar
50 cl enkelt rödvin
4 dl kalvfond
2 msk vinäger
50 g smör
Salt och svartpeppar

Beredning:

Lamm: Putsa bort hinnor från köttet. Blanda olja, vitlök och timjan. Stryk på blandningen på köttet. Grilla köttet så att det får fin färg. Låt sedan lammracksen vila lite innan de skärs upp. Använd gärna en termometer för att få önskad stekgrad. 55-56 grader är min rekommendation. ( medium)
Salta och peppra när köttet är uppskuret.

Sydfranska grönsaker: Skär alla grönsaker i mindre bitar. Fräs grönsakerna i olivolja. Tillsätt rivet skal av citron och citronsaft. Salta och peppra. Repa över färsk timjan.

Vitlökstompad persiljepotatis: Krossa potatisen. Fräs hackad vitlök i smör. Tillsätt grädde i smöret. Vänd i potatisen och hackad persilja. Salta och peppra.

Rödvinsås: Fräs bitar av morot, lök, persiljestjälkar och vitlök i smör. Slå på vin, vinäger och kalvfond. Koka ihop såsen till hälften. Sila av såsen. Salta och peppra och vispa ev i en till klick smör.